Language: Romana English Italiano

Ortodontia se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti.
Progresul tehnicii permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare. Aparatele dentare sunt aproape invizibile, realizate din materiale translucide, de culoarea dintilor.
In timpul copilariei si adolescentei, osele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa.
In cazul adultilor tratamentul poate sa dureze mai mult .
Ortodontia este recomandata pentru ca in timp aceste afectiuni pot cauza defecte de vorbire, o predispozitie pentru formarea tartrului si a cariilor.

Obiectivele unui tratament ortodontic sunt de a obtine o buna functie a aparatului dento-maxilar, maximum de estetica si de stabilitate , sa se salveze cat mai multi dinti, sa se evite interventiile chirurgicale, tratamentul sa fie cat mai eficient, iar la sfarsit pacientul sa fie multumit si de ce nu fericit.
Pentru indrepatrea si corectarea pozitiei dintilor sunt utilizate aparatele dentare care pot fi:

  • aparate dentare mobile si mobilizabile;
  • aparate dentare fixe metalice;
  • aparate dentare fixe ceramice (sunt de culoare asemanatoare dintelui, fiind mai estetice) ;
  • au aparut si aparate dentare fixe din aur sau argint fixate pe fata orala a dintilor (posterior), fiind mult mai estetice, deranjand foarte putin la vorbire.

Tratamentul este unul de durata, rezultatele apar in luni de zile, iar indepartarea aparatului nu se face dacat dupa 2-3 ani de tratament.
Obiectivele unui tratament ortodontic sunt de a obtine o buna functie a aparatului dento-maxilar, maximum de estetica si de stabilitate , sa se salveze cat mai multi dinti, sa se evite interventiile chirurgicale.