Language: Romana English Italiano


Endodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare.
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dintelui se inflamează ireversibil sau se necrozează. Netratată , infecţia cantonată iniţial în interiorul dintelui se extinde , în timp, spre osul maxilar şi tesuturile moi din jurul dintelui. Aceste procese patologice cauzează durere persistentă, datorată pulpei inflamate sau iritării ţesuturilor vii din jurul rădăcinii, distrugerea osului, inflamarea şi deformarea ţesuturilor din vecinatate. Numai tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

Mariodent utilizeaza, in tratamentul endodontic,
aparatul TR-ZX, produs de Morita

Tratamentul impiedica extinderea infectiei la dintii invecinati si impiedica distrugerea dintelui unde a aparut infectia. In functie de numarul de dinti care urmeaza a fi tratati, tratamentul de canal se poate efectua in una sau mai multe sedinte. Dupa eliminarea nervului canalele vor fi obdurate, iar dintele va fi salvat. Poate sa apara in timp o colorare a dintelui in urma acestui tratament dar se poate corecta prin albire, fatetare sau prin coronare.